Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Virussen, Spyware en Trojans

Virussen, Spyware en Trojans

Door: -

Miljoenen virussen, spyware en trojans zijn ontwikkeld en losgelaten op het internet over de afgelopen twintig jaar. Als computer gebruiker bent u ongetwijfeld wel eens geconfronteerd met het feit dat uw computer getroffen is door een virus. Malware (malicious software) is een verzamelnaam voor alle vormen van kwaadwillende software zoals virussen, trojans en spyware. Het doel van malware is: het beheer van uw computer overnemen. Internetcriminelen proberen malware op uw computer te installeren zonder uw toestemming of zonder dat u het zelfs maar weet. Dit artikel is geschreven om u te informeren over de gevaren die uw computer loopt, de gevolgen die het kan hebben en hoe u besmetting kan voorkomen.

Virussen

Een computervirus is kwaadaardige software, ontwikkeld om gegevens te beschadigen of te vernietigen. Een virus is ontworpen om zichzelf te vermenigvuldigen en zichzelf te verspreiden over het internet.

Spyware

Spyware is software dat ge´nstalleerd wordt op een computer en in staat is om alle activiteiten van de gebruiker te volgen . De meeste vormen van spyware houden zich verborgen op de computer en vaak weet de gebruiker dus niet dat het aanwezig is. Spyware is ontwikkeld om de activiteit van een gebruiker te volgen en door te sturen naar iemand anders. Gegevens die gestolen kunnen worden zijn bijvoorbeeld: wachtwoorden, bankgegevens en toetsenbordaanslagen.

Trojans

Trojans, ook wel bekend als trojaanse paarden, zijn vernoemd naar het bekende trojaanse paard wat gebruikt werd bij de verovering van de stad van Troje. Trojans zijn bestanden of applicaties die meestal door de gebruiker worden ge´nstalleerd omdat ze niet schadelijk lijken. Ze zijn vaak vermomd als een ander soort bestand en zijn vaak erg schadelijk doordat ze o.a. in staat zijn om bestanden te vernietigen en het besturingssysteem te wijzigen.

Hoe raakt uw computer besmet met malware?

Uw computer kan door verschillende oorzaken ge´nfecteerd raken met malware. Enkele oorzaken zijn;

 • U bezoekt een ge´nfecteerde website.
 • Een ge´nfecteerde computer verspreid de malware naar andere computers binnen uw thuisnetwerk.
 • Via een onbetrouwbare bron download u een besmet bestand, zoals via limewire, kazaa, bittorrent etc. of via een website zoals rapidshare.
 • U opent een besmette bijlage in een e-mail of chatprogramma.
 • U opent een besmet bestand van een externe bron zoals, een camera, externe harde schijf of USB stick.

Wat kan er misgaan?

Malware geeft derden toegang tot uw computer, internetverbinding, interne netwerk en de informatie die u hierover verzendt. Dus als geen stappen onderneemt om de malware te verwijderen kan dit ernstige consequenties hebben. Zo kan malware;

 • Uw besturingssysteem vernielen en u uw toegang tot de computer ontnemen.
 • Spam verzenden via uw verbinding.
 • Gevoelige informatie verzamelen zoals wachtwoorden, creditcardgegevens, bankinformatie.
 • Actieve betaalsessies kapen van online bankieren.
 • Vanaf uw verbinding andere computers proberen te hacken om zo meer computers onder hun controle te krijgen.

Voorkomen is beter dan genezen

 • Installeer een veiligheidspakket, zoals een antivirus software pakket waarmee u uw computer(s) kunt beveiligen.
 • Installeer updates en patches, houdt uw computer up-to-date door de nieuwste updates te installeren. Dit maakt uw computersysteem minder kwetsbaar voor aanvalleen doordat fouten of zwakheden in het systeem gerepareerd worden.
 • Beveilig uw draadloos netwerk, als u gebruik maakt van een draadloos netwerk beveilig deze dan met een wachtwoord. Dit voorkomt dat andere personen ongewenste toegang kunnen krijgen op uw netwerk.
 • Kies een sterk wachtwoord, varieer in het gebruik van uw wachtwoord en zorg dat deze niet eenvoudig is om te raden.
 • Blijf kritisch, zet vraagtekens bij e-mails, websites, bestanden die ongeloofwaardig zijn. Controleer altijd eerst de bron.
 • Laat uw computer regelmatig controleren door een professional.

Conclusie

Door de hoeveelheid malware die circuleert op het internet is het gevaar op infectie van uw computer groot. Door de integratie van computers in ons leven en de gegevens die zich daarop bevinden wordt het beveiligen van uw computer steeds belangrijker. Volg de bovenstaande adviezen op en de kans op een infectie wordt verlaagd en uw gegevens zijn veilig.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?