Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Waarom gaat elektronica defect?

Waarom gaat elektronica defect?

Door: -

We zijn gewend dat de meeste dingen een levensverwachting hebben. Of het nu je eigen lichaam is of etenswaren. Elektronica is geen uitzondering hierop. Zelfs toetsenborden welke getest zijn op 10.000 keer indrukken of moederborden met militaire kwaliteit zullen niet voor eeuwig meegaan. Maar waarom? In dit artikel gaan we proberen hier antwoord op te geven.

Condensatoren

Tegenwoordig heeft moderne elektronica geen bewegende delen meer. Waarom gaan deze dan niet voor eeuwig mee? Net zoals mensen kunnen overlijden aan een ziekte of een ongeluk kan elektronica ook defect raken. Een veelvoorkomende probleem is een defecte condensator. Een condensator zijn de cilindrische dingen die uit het printplaten steken en aangezien het hun taak is om elektriciteit op te slaan en af te geven bevatten ze elektrolyten die stroom geleiden. Hoewel veel condensatoren tientallen jaren goed kunnen blijven zijn het met name de goedkopere condensatoren welke defect raken. Deze gebruiken vloeibare elektrolytische chemicaliŽn in plaats van solide waardoor ze in de loop der tijd kunnen gaan lekken of barsten. Begin 2000 was dit probleem groot waardoor duizenden elektronische apparaten defect raakten.

Hitte

Maar zelfs als je geen problemen hebt met defecte condensatoren kan hitte het einde betekenen van je elektronica. Als de temperatuur fluctueert kan materiaal zich samentrekken en uitzetten. Denk aan asfalt op de weg waar scheuren in ontstaan. Sommige dingen op een printplaat kunnen op diezelfde manier reageren met name de soldeerpunten welke cruciaal zijn om alles fysiek verbonden te houden. In de loop van tijd kan het verhitten en koelen van de elektronica ervoor zorgen dat deze verbindingen verzwakken en breken. Het kan ook resulteren in vervelende gevolgen op een microscopisch niveau. Het kan ervoor zorgen dat silicium atomen in je (videokaart) processor zichzelf gaan verplaatsen en het versnelt tevens een natuurlijk fenomeen wat bekent staat als elektromigratie. Dit gebeurt bij de kopersporen op processor op een nanoschaal. Alhoewel we vaak denken dat elektriciteit een vorm energie is die op een bepaalde manier zich verplaatst door draden is stroom de fysieke stroming van elektronen. Dat betekend dat ondanks ze subatomair zijn, ze massa hebben. Je kunt ze niet zien ronddraaien als bijvoorbeeld een ventilator, maar zelfs een draad heeft kleine bewegende delen. Dit betekent dat deze elektronen in der loop tijd het koper of metaal kunnen verspreiden en/of beschadigen. Dit resulteert zich in gaten dat de prestaties negatief kan beÔnvloeden. Een processor kan hier in extreme gevallen zelfs totaal defect van raken. En hoewel dit niet vaak gebeurt, doordat ze steeds kleiner worden, is het in toom houden van elektromigratie een steeds belangrijker onderwerp van onderzoek. Gelukkig hebben de meeste mensen hun elektronica allang een keer vervangen met iets nieuws voordat dit defect naar voeren treedt.

Maar niet goed functionerende elektronen kunnen nog meer defecten veroorzaken. Ze hebben de neiging om zich op te hopen in bepaalde materialen en wijzigen bepaalde voltages welke nodig zijn om de elektronica goed te laten functioneren. Dit is de reden waarom SSDís (Solid State Disks) geen oneindige levensverwachting hebben. Elektronen verzamelen zich in transistoren welke zorgen voor de opslag van data. Dus na genoeg lees- en schrijfcycli blijven genoeg van deze elektronen vast zitten, waardoor de vereiste voltage wordt verlaagd tot een punt waarop de data vast blijft zitten. Hierdoor kun je mogelijk geen toegang meer krijgen tot dat deel van de schijf of in sommige gevallen tot heel de schijf.

Natuurlijk is voor de gemiddelde gebruiker de kans groter dat roest, fabrieksfouten, mechanische slijtage op USB-poorten of harde schijven of gebruikersfouten het defect van je elektronica veroorzaakt dan elektromigratie. Maar er is ook nog zoiets al geplande veroudering. Dit zijn producten welke ontworpen zijn om defect te raken net na de garantie. Of de uitgave van software updates waardoor de elektronica minder gaat functioneren. Beide tactieken zo ontworpen om de consument te dwingen om nieuwe elektronica te kopen.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?