Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Wachtwoordveiligheid

Wachtwoordveiligheid

Door: -

Iedereen weet dat het belangrijk is om een sterk wachtwoord te kiezen. Maar de naam van je kat is veel gemakkelijker te onthouden dan KIE!@1WW. Wat is dan wel een goede oplossing om je accounts goed te beveiligen en hoe maak je een sterkt wachtwoord?

Een sterk wachtwoord

Een goed wachtwoord is er een die niet gemakkelijk te raden is. Dus niet iets zoals QWERTY. Kies bijvoorbeeld een woord of zin om mee te beginnen: chocoladetaartislekker. Door letters in hoofdletters te veranderen wordt het al moeilijker te kraken: ChocoLadeTaartisLekker. Wanneer je sommige tekens verandert naar bijvoorbeeld symbolen en cijfers, is het ook al moeilijker te vinden: Ch0coLadeT@@rt=Lekker.

Lengte van het wachtwoord

Veel mensen denken dat een wachtwoord met veel verschillende tekens en symbolen veiliger is dan een lange zin. Dit is in de meeste gevallen fout. Een wachtwoord met veel verschillende symbolen is voor jezelf moeilijk te onthouden, maar voor een computerprogramma makkelijk te kraken. Bij een zogenaamde brute-force aanval gaat het vooral om de lengte en niet om de complexiteit. Door een lang wachtwoord te kiezen van verschillende woorden duurt het langer voordat een computer hem heeft gevonden en een hele zin is ook nog eens makkelijker te onthouden.

Je wachtwoord opslaan

Het slimste is om voor alle accounts op internet een ander wachtwoord te gebruiken. Maar dat zijn een hele berg wachtwoorden die je moet onthouden. Een oplossing is om je wachtwoord op te slaan in een wachtwoordmanager zoals lastpass. Dit programma versleuteld je wachtwoorden en slaat ze veilig op in de cloud. Om dan ergens in te loggen heb je alleen het wachtwoord van lastpass nodig, welke je dan natuurlijk wel moet onthouden. Gebruik nooit de optie om je wachtwoord op te slaan in webbrowser. Deze wachtwoorden zijn heel gemakkelijk terug te vinden en zijn niet goed versleuteld.

Beveiligingsvragen

Bij veel webdiensten is er de optie om een beveiligingsvraag in te stellen wanneer je je wachtwoord bent vergeten. Vaak zijn deze vragen heel gemakkelijk te beantwoorden waardoor mensen gemakkelijk bij je account kunnen. Als je denkt dat het antwoord op de vraag makkelijk te bedenken is, dan kun je een onzin antwoord bedenken. Als de vraag bijvoorbeeld luid: waar ben je geboren, dan antwoord bijvoorbeeld met in smurfenland. Niemand zal het antwoord gemakkelijk raden.

2-staps authenticatie

De laatste jaren is er steeds vaker de optie om het zogenaamde 2-staps authenticatie in te stellen. Vroeger werd dit vooral gedaan door grote bedrijven waarvan je een extra apparaatje kreeg om in te loggen. 2 stappen betekend dat je jezelf met 2 manieren moet identificeren. In de meeste gevallen is dat met een wachtwoord en door een code die je via je email of telefoon ontvangt. Google heeft bijvoorbeeld de authenticator app die een code genereerd, niet alleen de diensten van google zelf.

De toekomst

Het afgelopen jaar komen ontgrendelmanieren zoals vingerafdrukscanners steeds vaker voor op smartphones. Apps zoals de ING bankierenapp kunnen je vingerafdruk gebruiken om op een veilige manier in te loggen en je hebt geen wachtwoord meer nodig. Ook heeft het nieuwe Windows 10 een functie genaamd Windows Hello. Deze maakt het mogelijk om in te loggen op je computer via gezichtsherkenning of je vingerafdruk. Het werkt helaas alleen nog maar op apparaten met en vingerafdrukscanner of een speciale webcam.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?