Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Wat is een NAS?

Wat is een NAS?

Door: -

Moderne harde schijven zijn over het algemeen redelijk betrouwbaar, maar gaan niet onbeperkt lang mee. Je wil daarom je data van alle computers in huis graag vellig stellen. Daar komt de NAS (Netwerk Attached Storage Device) bij te kijken.

NAS

Een NAS kan qua inhoud variren van een enkele harde schijf tot een grote RAID opstelling (zie artikel Raid) en fungeert als een veilig centraal opslag punt voor al je data. En omdat ze op een netwerk zijn aangesloten in tegenstelling tot slechts een enkele computer zijn ze altijd beschikbaar en kunnen ze door meerdere computers/personen tegelijk gebruikt worden. Ze hebben hun eigen besturingssysteem waardoor je dubbele bestanden van verschillende pcs kan bewaren op een plek. Teven kun je nachtelijke back-ups van je pcs laten plaats vinden.

NAS of Cloud?

De meeste NAS systemen bieden je toegang tot al je data door het gebruiken van een browser of via een app op je smartphone, Ook het delen van bestanden met anderen is een mogelijkheid. Maar als je alleen toegang tot je data op afstand wil, waarom gebruik je dan bijvoorbeeld geen Dropbox? Het voordeel van een NAS is dat het fungeert als persoonlijke cloud die je zelf kan aanpassen op basis van je behoeften, er zijn geen extra maandelijkse kosten aan verbonden, er zijn geen data limieten en er zijn geen bedrijven die je persoonlijke data kunnen inzien. Het staat namelijk allemaal op je eigen NAS, die jouw eigendom is.

Back-up

Als je doel is de veiligheid van je data te waarborgen moet je toch even over het volgende nadenken. Het gebruik van een NAS is namelijk niet hetzelfde als het maken van een back-up. RAID beschermt je alleen tegen hardware falen. Een back-up daarentegen betekent dat je twee aparte kopien hebt op, bij voorkeur, twee fysiek verschillende locaties. Dit kan je beschermen tegen virussen, per ongeluk verwijderen van bestanden en veel andere dingen waar een RAID niet tegen beschermt. In een ideale wereld wordt er aangeraden om twee NAS systemen te hebben, n daarvan on-site en de ander off-site die een replicatie maakt van de eerste zodat je data zowel makkelijk toegankelijk, en ook nog eens veilig is.

Uitbereiding

Veel NAS systemen bieden de mogelijkheden tot het toevoegen van harde schijven en extra NAS systemen zodat de opslag kan groeien aan de hand van je behoeftes. Begin klein, maar zorg ervoor dat je kan uitbreiden in plaats van dat je een nieuwe NAS moet kopen als je behoefte aan opslagcapaciteit toeneemt.

Conclusie

Een NAS is dus een soort van verzekering voor je data, en net als andere verzekering kost het veel geld en heb je sommige van de voordelen misschien helemaal nooit nodig. Maar wanneer je het wel nodig hebt, dan ben je heel blij dat je een NAS hebt aangeschaft.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?