Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Wat is het verschil tussen virussen en malware?

Wat is het verschil tussen virussen en malware?

Door: -

Tegenwoordig worden de woorden spyware en malware vaker gebruikt dan virussen. Wat maakt een virus een virus en zijn er nog virussen? Op deze vragen gaan we antwoord geven in dit artikel.

We beginnen met de biologische variant van een virus. Een biologisch virus is een parasiet; ze injecteren code om zichzelf te repliceren. Deze code zorgt ervoor dat er een hoop kopieŽn worden aangemaakt welke verspreid worden in het lichaam.

Computervirussen werken op een soortgelijke manier. In tegenstelling tot sommige vormen van malware welke volledig op zichzelf staande programmaís zijn. Virussen zijn meestal kleinere stukken codes welke zich meestal hechten aan programmaís of bestanden en repliceren zich enkel onder de juiste condities. Ze worden getriggerd door bijvoorbeeld een bepaalde datum en tijd of het openen van een bepaald programma. Als een virus getriggerd is zal het zichzelf proberen te kopiŽren en te verspreiden en bestanden en programmaís te infecteren. Dit gebeurt soms door gebruik te maken van een netwerk. Net als biologische virussen kunnen deze kopieŽn verschillen van het origineel waardoor het lastig is voor anti-virus software om ze te detecteren en verwijderen. Dit is te vergelijken met de complexiteit van het creŽren van een vaccine voor de verschillende vormen van het verkoudheidsvirus. Sommige virussen zijn zelfs versleuteld waardoor het nog lastiger is om ze te bestrijden.

Natuurlijk zouden biologische en digitale virussen geen probleem zijn als ze zichzelf enkel dupliceren en verspreiden, maar net als een biologisch virus je ziek kan maken, kan een computervirus een lading (payload) meedragen wat een bepaald effect kan veroorzaken. Dit kan variŽren van een onschuldige grap tot het onbruikbaar maken van je computer of bestanden. Tegenwoordig kunnen virussen DDoS-aanvallen veroorzaken door grote aantallen computers te infecteren en ze tegelijk ťťn bepaald doel te laten aanvallen.

Omdat deze effecten ook gecreŽerd kunnen worden door andere type malware worden de woorden: malware en virus door elkaar gebruikt. Dit is echter niet correct. Een voorbeeld hiervan is de ILOVEYOU aanval van 2000 welke veroorzaakt werd door een op zichzelf staand script of programma dat gemaskeerd werd als een liefdesbrief en verzonden werd via bijlages in e-mails. Omdat het zichzelf automatisch doorstuurde via de contactpersonen lijst van het slachtoffer, anders dan zichzelf te hechten aan andere programmaís, is ILOVEYOU een worm. Veel moderne vormen van malware zoals ransomware en adware zijn ook op zichzelf staande programmaís waardoor de kwalificatie van virus niet helemaal terecht is. Dit betekent niet dat echte virussen niet meer bestaan. Virussen bestaan nog tezamen met de vernietigende effecten die het kan bevatten. Deze effecten zijn enkel gelimiteerd aan de creativiteit van de hacker. Voorbeelden van de eindeloze mogelijke effecten zijn het opslaan van toetsenbordaanslagen om zo achter creditcardgegevens te komen of het aanvallen van bedrijfsnetwerken als een vorm van protest.

Wat kun je hieraan doen? Uiteindelijk is onder andere een up-to-date anti-virus programma de beste verdediging.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?