Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Wat is SSD en een HDD

Wat is SSD en een HDD

Door: -

Tegenwoordig heeft u bij de aankoop van een harde schijf (HDD) de mogelijkheid om te kiezen uit een “normale” HDD of een SDD. Wat houdt dit precies in, wat zijn de verschillen en welke kunt u het beste kiezen. Deze vragen worden beantwoord in dit artikel.

Snelheid

Mensen vergelijken SSD en HDD vaak op basis van snelheid (sequential speed), maar helaas zegt dit niets omdat dit bij beide ongeveer gelijk is. In de praktijk is deze specificatie ook niet belangrijk, omdat dit alleen van toepassing is als u de hele dag grote bestanden heen en weer kopieert. Deze specificatie is in feite dus betekenisloos en heeft niets te maken met hoe u de prestaties ervaart. Bij SDD’s (Solid State Disks) gaat het om kleine data transacties die de hele tijd plaats vinden, bijvoorbeeld bij een besturingssysteem (bijv. Windows) of een bepaald programma (bijv. Photoshop) die toegang nodig hebben tot veel bestanden op de computer. Op deze momenten, doordat de SDD niet fysiek hoeft te draaien, verpletterd de SSD de HDD in termen van prestaties. De HDD daarentegen moet wel fysiek draaien en is daardoor langzamer wat zich vertaald in lagere prestaties.

SSD en HDD

Opslagcapaciteit

Maar wat nou als u veel data heeft en deze wil opslaan? Bij het afspelen van uw muziek- of videobestanden of het bekijken van uw foto’s heeft u geen supersnelle prestatie nodig en dit is waar de HDD de SSD’s overtreffen. Tevens is een HDD vele malen goedkoper dan een SSD. Voor +/- 150 euro kunt u een SSD van 256GB kopen. Voor diezelfde prijs kunt u een HDD van 4TB kopen; deze heeft 16x de opslagcapaciteit van de SSD. Dus wat betreft opslagcapaciteit zullen de HDD’s niet snel worden vervangen door SSD’s.

Hoe zit het met de betrouwbaarheid?

Dit is een wat gecompliceerdere vraag. HDD‘s zijn vrij betrouwbaar tegenwoordig, maar omdat het apparaten zijn met bewegende onderdelen zullen ze het ooit gaan begeven. Het goede nieuws is dat ze meestal waarschuwingssignalen afgeven bijvoorbeeld in de vorm van een klikkend geluid. Het minder goede nieuws is, dat ongeacht hoe u de HDD gebruikt, het gebruik hoe dan ook slijtage als gevolg heeft. Voor SSD’s geldt dat het uitlezen (‘read’) weinig slijtage toe zal brengen. Het schrijven (‘write’) echter heeft wel slijtage ten gevolg.

Conclusie

In een omgeving waar schokken op dagelijkse basis voorkomen zoals bij een notebook of tablet kunt u beter kiezen voor een SSD. In een omgeving waar dat niet het geval is of dat u relatief veel opslagcapaciteit nodig heeft, dan is een HDD de beste keuze.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?