Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Windows 10

Windows 10

Door: -

Op 29 juli is het nieuwe Microsoft besturingssysteem Windows 10 uitgekomen. Microsoft hoopt hiermee haar 1.5 miljard Windows gebruikers terug te winnen na het minder succesvolle Windows 8. In dit artikel geven we u alle informatie over wat u moet weten van Windows 10.

Waar is Windows 9?

Na Windows 8 zou je verwachten dat de opvolger Windows 9 gaat heten. Als we kijken naar de geschiedenis is Microsoft nooit consistent geweest met het geven van logische versie namen. Kijk maar naar de overgang van Windows Vista naar Windows 7 of Windows 8 naar Windows 8.1. Er zijn verschillende theorieën waarom Windows 9 is overgeslagen, maar het is uiteindelijk enkel een benaming. Windows 9 was misschien logischer geweest, maar is niet onlogischer (of meer onlogisch) dan de benaming Windows 7 na Windows Vista.

Start menu

Wat meteen opvalt als je Windows 10 start, is dat het start menu weer terug is. Dit menu was in Windows 8 vervangen met een beeldvullend menu met zogenaamde tegels. Veel gebruikers konden hier maar niet aan wennen en kregen aversie tegen Windows 8. Hoewel deze tegels nog steeds aanwezig zijn in het start menu zijn ze lang niet zo opdringerig. Als je nu het start menu opent zijn er aan de rechterkant tegels waar je je favoriete apps in kunt zetten. Deze tegels kunnen echter helemaal weggelaten worden waardoor er een traditioneel start menu terugkeert.

Belangrijker misschien nog is dat als je nu op een tegel klikt je niet wordt getransporteerd naar een app die het volledige scherm beslaat, waar je het idee krijgt er niet meer uit te kunnen komen. Integendeel, de app opent zich in een klein venster op het bureaublad, is in gebruik veel intuïtiever en is eenvoudig te sluiten. De tegels zijn dus veel meer geïntegreerd in de desktop-modus, waardoor de gebruikersvriendelijkheid is toegenomen.

Action center

Microsoft heeft haar verafschuwde “Charms bar” uit Windows 8, welke verschijnt als je met de muis in de rechterkant van het scherm gaat, vervangen met het nieuwe “Action center” waar notificaties worden weergeven en waar je toegang krijgt tot de computer instellingen. Dit action center is een grote verbetering omdat er nuttige notificaties worden weergeven en er niet telkens per ongeluk de charms bar naar voren komt.

Edge

Microsoft heeft ook een nieuwe internet browser toegevoegd aan Windows 10, namelijk Edge. Deze internet browser lijkt op Google Chrome. Het is een lichte en snelle internet browser, met een simpele gebruikersinterface. Een hele verbetering dus ten opzichte van de vorige Internet Explorer, welke erg traag en zwaar aanvoelde.

Cortana

Bij deze nieuwe versie van Windows is een virtuele assistent toegevoegd in de vorm van Cortana. Deze is geïntegreerd in de taakbalk. Je hebt de mogelijkheid om iets in de balk te typen of een spraakopdracht te geven, beginnende met: “hey Cortana”. Je kan Cortana een vraag stellen en ze zal antwoord geven door middel van de zoekmachine Bing. Hier houdt het echter niet bij op, want je kan Cortana ook toegang geven tot je e-mail en kalender waardoor het echt een virtuele assistent wordt. Het idee is dat Cortana je leert kennen in de loop van de gebruikstijd en je de informatie geeft die je op dat moment nodig hebt. Zelf heb ik dit nog niet getest, maar geluiden vanuit internet melden dat dit nog niet goed genoeg werkt en deze functie voor nu vooral leuk is om mee te spelen.

Upgraden

Ben je in het bezit van Windows 7 of Windows 8 dan heb je geluk. Je kan dan namelijk je huidige Windows besturingssysteem upgraden naar Windows 10. Een upgrade zal ongeveer 1 a 2 uur in beslag nemen en al uw gegevens en apps zullen behouden blijven. Is upgraden verstandig? Kort antwoord, ja. Wat veel gebruikers fijn zullen vinden aan Windows 10 is de snelheid en de toegankelijkheid van het besturingssysteem. Programma's starten en lopen sneller en over het algemeen voelt Windows 10 een stuk vloeiender aan.

Conclusie

Windows 10 is een goed vervolg op Windows 8. Dit komt omdat Microsoft deze keer geluisterd heeft naar de geluiden van de gebruikers en de grootste kritieke punten heeft aangepakt. Tegenwoordig moet technologie intuïtief zijn, je moet niet hoeven na te denken hoe je iets moet gebruiken, maar het direct kunnen snappen. Windows 10 weet dit te realiseren. Er zijn nog altijd verbeteringen en bugs die doorgevoerd moeten worden, maar Microsoft blijft dit besturingssysteem gelukkig continu verbeteren.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?