Artikelen

Elke maand schrijven wij een artikel over een ICT gerelateerd onderwerp.

Dit doen we om u informatie te geven over de huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen op het gebied van ICT.

Windows 8

Windows 8

Door: -

Drie jaar na de introductie van Windows 7 verschijnt nu het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, namelijk Windows 8. Windows 8 staat voor een fundamentele verschuiving in de manier waarop Windows werkt. De nieuwe Windows 8 is touchscreen georiënteerd voor het gebruik van tablets en laptops/desktops met touchscreens. Dit artikel is geschreven met het doel om u algemene kennis te geven over Windows 8 en uw keuze voor dit besturingssysteem mogelijk te beïnvloeden.

Een nieuwe start

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem in de wereld en ondergaat een grote verschuiving. Dit is de eerste keer sinds 1992 dat u opnieuw zal moeten leren hoe u Windows moet gebruiken. De grootste verandering is de vernieuwing in de werkomgeving: de nieuwe interface Modern Interface. De Modern Interface lijkt niet op de voorgaande Windows-versies, zo is de startknop vervangen door een overzichtelijk startscherm met felle kleren en zogenaamde Live Tiles, die het gebruik van touchscreen vergemakkelijkt.

Wat is er veranderd?

Wat meteen opvalt bij het opstarten van het nieuwe besturingssysteem is hoe snel het opgestart is. Het duurt ongeveer 20 seconden om op te starten. Dit is ongeveer net zolang als een tablet. Wanneer de nieuwe Modern Interface opduikt zal het duidelijk zijn dat u met een totaal nieuwe Windows te maken heeft. Geen startknop, een nieuwe interface dat modern schreeuwt op alle mogelijke manieren. Apps (applicaties) worden nu op volledig scherm getoond en gedragen zich op een andere manier dan dat u gewend bent. De knoppen minimaliseren en maximaliseren zijn niet meer aanwezig en er zijn andere manieren om tussen Apps te wisselen. Op technisch vlak zijn er ook een hoop veranderingen. Zo is de beveiliging flink verbeterd en er is betere apparaat ondersteuning. Ook is de cloudservice van Microsoft (Skydrive) beter geïntegreerd. Windows 8 apps zoals Mail en Photos zijn in staat om SkyDrive te gebruiken, hierdoor raakt u nooit meer iets kwijt.

Windows 8, Pro en RT

Microsoft heeft ervoor gekozen om vier verschillende versies van Windows 8 uit te brengen. De eerste versie is Windows 8, deze is bedoeld voor thuisgebruikers. De nieuwe Modern Interface omgeving met applicaties die op het volledige scherm draaien zijn onderdeel van deze versie. Windows Pro is de professionele ofwel zakelijke versie van Windows 8. Deze versie bevat alles wat Windows 8 ook heeft, aangevuld met zakelijke opties. Windows RT is de speciale versie van Windows 8 die is ontworpen voor de zogenaamde ARM-processors. Dit zijn energiezuinige chips die gebruikt worden in smartphones en tablets. Windows RT biedt enkel de nieuwe Modern Interface, aangevuld met een speciale versie van Office 2013.

Moet u overstappen?

Mocht u van plan zijn om een nieuwe desktop of laptop te kopen, dan heeft u weinig keus. Dit is namelijk het besturingssysteem dat geïnstalleerd zal zijn. Als u van plan bent om over te stappen moet u er rekening mee houden dat het tijd kost om gewend te raken aan de nieuwe interface. Als u hier geen zin in hebt zal u gefrustreerd raken. Bent u wel bereid om te wennen aan een nieuwe interface dan is een upgrade voor een particulier geen grote moeite. Er is een online upgrade van, Vista of 7 naar Windows 8 beschikbaar, inclusief installatie assistent die checkt of alle hardware wel compatible is. De prijs van de update ligt rond de 50 euro. Wel moet rekening worden gehouden of de computer krachtig genoeg is om Windows 8 te draaien. Bedrijven kunnen het best even wachten. In de regel wilt u als bedrijf de risico's van radicaal nieuwe technologie zoveel mogelijk beperken. Dan gaat u voor een stabiel, bewezen systeem.

Conclusie

Windows 8 is zeer veelbelovend en heeft potentie, maar de nieuwe Modern Interface wil zowel de tablet als de desktop markt bedienen. Waar Windows eerst op touch apparaten niet prettig werkte, lijkt nu de desktop het onderspit te delven. Een normale gebruiker die een e-mail verstuurd en een internetpagina bekijkt en hooguit één ding tegelijkertijd doet, kan uitstekend met de Modern Interface volstaan. De gebruiker met wat meer eisen en kennis van zaken, de zogenaamde poweruser zal meer moeite hebben met Windows 8 en zal geneigd zijn om weinig gebruik te maken van de nieuwe Modern Interface. Of u moet overstappen naar Windows 8 is dus afhankelijk van het type gebruiker dat u bent en of u bereid bent om te wennen aan een nieuwe interface.

comments powered by Disqus

Andere artikelen

Draadloze router vervangen?

Door: Tim Willems - 21 Nov 2017

Draadloze router vervangen?

Hoe werken rugged laptops?

Door: Tim Willems - 18 Ok 2017

Hoe werken rugged laptops?

Haal meer uit Windows 10

Door: Tim Willems - 26 Sep 2017

Haal meer uit Windows 10

Het versleutelen van bestanden en mappen

Door: Tim Willems - 2 Mei 2017

Het versleutelen van bestanden en mappen

Waarom gaat elektronica defect?

Door: Tim Willems - 4 Apr 2017

Waarom gaat elektronica defect?